Приключиха проведените в събота парламентарни избори в Словакия, съобщава Гардиън. Рекордните 58

...
Приключиха проведените в събота парламентарни избори в Словакия, съобщава Гардиън. Рекордните 58
Коментари Харесай

Приключиха изборите в Словакия

Приключиха проведените в събота парламентарни избори в Словакия, оповестява " Гардиън ". 

Рекордните 58 779 души са дали своят вот по пощата от чужбина, съгласно вътрешното министерство на страната. 23 486 са дали своят вот от Чехия, 6 238 от Англия и 5 546 от Германия.

Първият екзитпол, изработен от организация Фокус за TV Markíza, сподели, че една словашка политическа партия се чака да получи 23,5% от гласовете, до момента в който друга се чака да получи 21,9%. Партиите не бяха посочени заради мораториум върху публикуването на екзитполове.

Екзитпол, изработен от организация Фокус за TV Markíza, вече обществен сподели следдните резултати:  " Прогресивната Словакия " на Михал Шимечка: 23,5% " Курс към обществената народна власт " на Робърт Фицо: 21,9% " Гласът " на Петер Пелегрини: 12,2%

Припомняме, че съгласно допитванията преди вота шест партии към бариерата вземат решение изборите в Словакия. 

Правителството на страната може да бъде оглавено от Робърт Фицо - човек, който дава обещание да спре военната помощ за Украйна, декларира, че Европейският съюз се е трансформирал в марионетка в ръцете на Съединени американски щати и упреква президента в антисловашки скрит план с Джордж Сорос.

Ако партията на Робърт Фицо, " Курс към обществената народна власт "  (SMER), завоюва и в случай че той изпълни обещанието си за военната помощ за Украйна, това, въпреки и да няма огромно практическо значение, ще има огромно политическо и алегорично.

Словакия към този момент е предоставила цялата допустима помощ на Украйна - доста бронирани машини, 13 МиГ-29, а и Фицо декларира, че няма да ограничи невоенната помощ.

Самите социологически изследвания демонстрираха леко преимущество на " Курс към обществената народна власт " пред главния ѝ съперник, проевропейската и демократична партия " Прогресивна Словакия ".

Но последните две социологически изследвания демонстрираха друга картина: " Прогресивна Словакия " настигна и изравнява на " Курса " на Фицо.

Тук решителен глас ще има позицията на третата партия в социологическите изследвания, " Глас " на някогашния съдружник на Фицо Петер Пелегрини.

Значение ще имат и резултатите на дребните партии, които са цели шест с шансове да влязат в Народното събрание. Мирогледът им варира от необятния либерален демократизъм до ослепителен проруски шовинизъм.

Но главното, което означават доста политически коментатори в Словакия, е огромният, до 30% дял от жители, които до последния миг не са създали своя избор или най-малко не са го признават пред социолозите. Самите изследвания демонстрират всеобщо неодобрение от политиците.

Тъй като никоя от партиите не се чака да завоюва безусловно болшинство, съставът на новото държавно управление на Словакия ще зависи от това кой може да събере коалиция с болшинство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР